Zagorska juha
Sastojci:
- 3 krumpira
- 100g gljiva (suhih vrganja, šampinjona ili bukovača)
- 200g žute mrkve
- 200g narančaste mrkve
- 150g slanine
- 1 veća glavica crvenog luka
- 100-200ml bijelog vina
- 500ml koncentrata od rajčice
- 2 žlice svinjske masti
- 200ml kiselog vrhnja
- 1 lovorov list
- 1 žličica slatke paprike
- 1l povrtnog temeljca
- sol
- papar
PRIPREMITE (ZA 4 OSOBE):
Priprema:
Povrće narežite na sitne kockice, gljive na listiće, a slaninu na sitne trakice. U duboku posudu stavite svinjsku mast, pričekajte nekoliko sekundi da se otopi te na nju dodajte sitno nasjeckani luk i slaninu. Pržite nekoliko minuta i dodajte mrkvu. Prelijte koncentratom od rajčice i temeljcem te dodajte začine. Nakon što je mrkva malo omekšala, dodajte krumpir i gljive te nastavite s kuhanjem. Kuhajte dok povrće u potpunosti ne omekša. Pred kraj dodajte bijelo vino i ostavite da krčka nekih 10 minuta kako bi se vino reduciralo. Na kraju dodajte kiselo vrhnje i dodatno začinite po želji.