Panna cotta s jagodama

Sastojci:

    • 2 šalice slatkog vrhnja
    • 3/4 šalice punomasnog kravljeg mlijeka
    • 1 limun (korica)
    • 1/2 šalice šećera
    • 1/2 šalice listova bosiljka
    • 8 listova mente
    • 4 žlice vode
    • 1 žlica želatine
    • 3/4 šalice jogurta (3,2% m.m.)
    • 450g jagoda
    • 2 žlice šećera
    • 7 listova bosiljka
    • 7 listova mente

Priprema:

Zagrijte vrhnje i mlijeko s limunovom koricom i pola šalice šećera na srednje jakoj vatri. Miješajte dok se šećer ne otopi, a smjesa se ne zagrije do vrenja. Sklonite s vatre pa dodajte bosiljak i mentu. Poklopite i ostavite 30-40 minuta. Želatinu pospite po vodi u zdjeli i ostavite da stoji 10-15 minuta. Osam kalupa za panna cottu nauljite biljnim uljem neutralnog okusa. Procijedite smjesu vrhnja i mlijeka te uklonite limunovu koricu i začine, a smjesu ponovno zagrijte na laganoj vatri. Zagrijanu smjesu prelijte preko želatine i miješajte dok se ne otopi. Jogurt razmutite da bude glatak pa ga umiješsajte u smjesu vrhnja i mlijeka. Dobivenu smjesu raspodijelite u pripremljene kalupe i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prekrijte ih prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći. Sat vremena prije posluživanja sitno nasjeckajte preostale listiće bosiljka i mente. Jagode razrežite na četvrtine ili osmine, ovisno o veličini te ih pospite šećerom i usitnjenim bosiljkom i mentom. Nježno promiješajte i ostavite da odstoji sat vremena. Panna cottu izvadite iz hladnjaka te je istresite iz kalupa na tanjur (ili ostavite u kalupu). Prelijte mješavinom jagoda i njihovim sirupom.